2011. június 29., szerda

Eredeti akkumulátor élt: nyolc évet

Kimúlt az akksim.
De nem úgy, hogy szépen lassan, és lesz idő egy jót venni majd ááááááá! Megállás után fél órával. Még lezárni le tudtam, kinyitni is, de indításra csak a furán derengő műszerek fogadtak és a folyamatosan kattogó zár. Töltő rá, semmi. Nem vesz fel semmit, a töltőfesz ott virít, no szikra. Töltő nélkül a 12,7 Volt van a kapcsokon, töltésre viszont nem is szikrázik. De egy távzárásra 7 Volt alá is le tudott menni! Íme:

Később rámérvén már csak 10,2 Volton áll a dolog, tehát egy cella lett zárlatos. Egyébként szélsőséges helyzetben ilyenkor akár tönkre is mehet valami, hiszen lecsökken a belső ellenállása, azaz jobban megterheli a generátoron felőle látszó áramköröket, vagy a generátort magát, diódákat, stb. De lehet van védelem ez ellen, nem tudom.
Azt, hogy hogyan sikerült egy új "Gigawatt" nevű belül Bosch, kívül fosh akksit vennem (ami újabb források szerint lehet hogy inkább Varta...legalábbis az biztos, hogy ezt is a Johnson Controls Gmbh gyártja). "A Johnson Controls a világon az egyetlen gyártó, aki az összes jelentős elektrokémiai akkumulátor rendszert gyártja." Innentől meg tök mindegy mit veszek...
A múlt héten kezdődött, amikor egy rágó kirántotta a tömést a fogamból. Így jutottam el a fogorvosomig, aki nem épp a világ legfrekventáltabb helyén praktizál. Na, ott nem indult el. A Fortuna bt volt segítségemre, akik motorokat újítanak. Volt harminc percem eldönteni mit kérek, mert jött a fuvar. Hirtelen annyi pénz maradt nálam, amiből egy fentebb nevezett akkut sikerült választanom a kettőből (persze a netes árnál jóval drágábban). Nos, van rá két év olyan gari, hogy egy év, de nem is érdekel. Beszerelés után a gép indult, ahogyan kellett.

Sajnos a magassága nem stimmel, de ezt csak a fedél és a leszorító bánja. A többi majd kiderül az évek során.

Programozás: ablakokat le totálra (le is mennek szépen, maguktól megtalálják az alsó pontot). Aztán fel totálra, majd nyomva tartani és kész. Napi számláló nullázódik, rádió szintúgy. Az elején várható nem várt reakció vezetéskor, nekem semmi nem volt eddig, érdemes járatni kicsit, majd emelet fordulaton is egy kis ideig.

Tanulság: senki ne várja meg, amíg eléri ezt a kort az akksija! Egyszer csak nem fog elindulni az autója!

"GIGAWATT akkumulátor

A Bosch által hibrid technológiával gyártott tehergépkocsi akkumulátorok a technológia alkalmazásának köszönhetően teljesítik az EN szabvány gondozásmentes akkumulátorokra vonatkozó előírásait.
A hibridtechnológia előnyei:
A hibrid akkumulátorok esetében a negatív rács kalciumötvözetből, a pozitív rács pedig antimonötvözetből készül. Az antimonötvözet képessé teszi az akkumulátort a ciklikus kisütések fokozott tűrésére, a kalciumötvözet pedig csökkenti az önkisülési áram és a vízfelhasználás nagyságát.
Korrózió elleni védelem:
Az akkumulátorok rácsát finomszemcsés kristályszerkezetű ötvözetből öntik. Ez a finomított szerkezeti felépítés nagyfokú védelmet nyújt a korrózió ellen."

3 megjegyzés:

 1. na csak annyit erről a csodásnak vélt GIGAWATT hiper szuper hibrid technologiárol, h mésfél hete a kocsit 1,5 km belül használom/nám mert lemerült...szuper foss bosch varta technika..74A...ja és nincs egy éves az aksi...

  VálaszTörlés
 2. "Bosch életre tervezve" de nem 1.5 km-re.Nincs ideje visszatöltődni...
  Vegyél szolár töltőt.

  VálaszTörlés
 3. Még bírja nekem. Igaz, hogy nem városi jelleggel használjuk. A szolárra én is gondoltam. Tapasztalat?

  VálaszTörlés