2017. május 31., szerda

Termosztát és termosztátház tömítés (247.000 km)


Az önindító javítása után a termosztátház szerelése következett. A termosztát és háza az intercooler kiszerelése után válik láthatóvá. A termosztátot 3db 8-as csavar fogja. Magát a termosztát házát pedig 2db 10-es csavar tartja a blokkon. 
A hűtővíz cseréje 10 évente esedékes, amivel elkéstem kissé, de most legalább leeresztettem. Gyári adat szerint 6,5 Liter a teljes töltési mennyiség. Egy flakon 2 Litert eredményez, mert 1:1 arányban kell hígítani. Tehát vettem 3+1 flakonnal. A leeresztéssel viszont nem jött ki mind, csak olyan 4-5 liter között. 
 Alsó motorburkolat le, hűtő alján szemből a jobb oldalon van egy nagy műanyag keresztcsavar, ez a leeresztő csavarja. Lavór és egy nagyobb csavarhúzó kell csupán ide, bár nekem a véső jobban bejött, mert szélesebb, könnyebben nyitotta. Kiegyenlítő tartály kupakja leteker és megvárjuk amíg lefolyik, majd rögtön vissza is csavarjuk a leeresztőt. Lehet nekiesni a termosztátnak. 
A termosztátház leszerelése az alábbi állapotot tárta fel nekem (nem autófókuszos a telefonom, ezért homályos)


A jobb alján elkezdett rozsdásodni a fém. Körülötte a tömítés nyoma látható. A rozsdától pedig elszökött a tömítés mellett a hűtővíz. Alapesetben nem szabad rozsdásodnia, hiszen a hűtőfolyadék egyik lényege, hogy ha 1:1 arányban higított, akkor korrózió gátló. Ezt 10 évig bírja. Persze néha töltöttem rá Unxx márkájút, mert fogyogatott, meg az volt otthon éppen... hát ne tegyétek. Se vizet. 
Lemostam a hűtőfolyadékot, száradásig vártam, 120-as smirglivel fémtisztára csiszoltam, majd Loctite SI5980 -al tömítettem. Aki hasonló cipőben jár, az vegyen termosztátház tömítést is! Összeszerelés után egy napot vártam a feltöltéssel. A feltöltés TIS szerint történt, járatás magas fordulaton, bemelegedés két ventilátor ciklusig. A melegedést szélvédőfűtéssel és teljes fénnyel, ködlámpákkal segítettem inkább. Nem pörgettem háromezres fordulaton. Lehűlés után még rá kell tölteni valamennyikét. 

Megelőzhető lett volna az önindító javítása, a termosztát javítása, ha betartom a 10 éves periódust és a pontos hígítást!2 megjegyzés:

  1. Szia.Érdeklődnék hogy te termosztátházat is cseréltél vagy csak tömitést?Csak mert nekem ugyanitt csöpögött és a szerelöm kicserélte a házat is,mert szerinte a tömités egybe van a házzal,ami szerintem kamu volt.

    VálaszTörlés
  2. Szia
    Házat nem cseréltem. Egy kis gumigyűrű megy körbe a házon, a blokk találkozásánál. Ezt érdemes lett volna cserélnem, mert elvetemedett. De a Loctite tömítés működik ezen a ponton. Házat akkor érdemes, ha maga a műanyag repedt meg valami folytán. Alapvetően nem érdemes kicserélni csak a tömítés miatt. Összefoglalva, nincs egyben, lehet külön vásárolni ezt tömítő gyűrűt.

    VálaszTörlés