2010. július 19., hétfő

A törött ablakemelő

A múltkor említettem, amikor elkészültem a hátsó spricnivel, hogy eltört a bal hátsó ablakban valami, amikor felhúztam. Olyan volt a hangja, mintha az üveg tört volna el. Lebontva már látszott, hogy az üveget tartó műanyagból szakadt ki a bovden, egyszerűen eltörve a műanyagot. Ekkor az ablak két hétre egy tetőléccel volt felpolcolva. Gondoltam megrendelem ezt a műanyagot. Írtam az Autó Nexusnak, mert Veszprémben ők a márkaszerviz, semmi válasz. Aztán kiderült, nem lehet ezt a műanyagot kapni csak úgy magában. Ezúton is köszönöm Andrew Weaver Kft segítségét! Közben a Cromaxtól is kaptam ajánlatot. Nincs se neve, se száma...a szerkezetet lehet csak kapni. Az meg mivel távirányításra felzáródó ablakról beszélünk 57,390 Ft! Az utángyártott csak 27,651...kaptam ajánlatot ablakemelő szerviztől is, aki 9000+ÁFA Ft-ért kiszereli, 2-3 napig javítja, 9000-ért felújítja, plusz 4-5 ezer ehhez a műanyag, ami eltört. Ezek után gondoltam érdemes szétnézni az Ebay-en! Természetesen KAPNI ilyen ablaktartó műanyagot. Ford Focus window regulator repair kit a neve. Utángyártott, de van. Hozathatok Angliából, Törökből, rendelhetem csak a műanyagot is, balos jobbos, első hátsó, kék csigával, fehér csigával, rózsaszín csigával! Nekem egy ilyen Török tetszett meg, volt mellé bovden, rugó és csiga is, mindez pár ezer Forintért csupán! Megrendeltük hát, és épp egy héten túl meg is érkezett. A hétvégén nekiláttam beszerelni.

A lépéseket leírom nagy vonalakban, baloldalon a kezdet. Kárpit le. Alatta lévő butillal ragasztott habszivacs le, ezt szikével ügyesen körbe kell vágni.
Mivel az ablak lent van úgyis, a vezetőgumit ki kell szedni alul a kilincs felől egy 10cm-en. Majd egy kis sín is van a zár felől, amit két torx csavar tart, csavarjuk ki, és bentről vegyük le.
Ezután az üveget is ki kell emelni. Ezt úgy tudjuk, hogy az üveget felemeljük egyik kézzel addig, amíg nem látjuk az ajtó közepén lévő lyukon a központosító műanyagot, ami a helyén tartja.
Ezekből kettő van egymásban, egy csőrös fogóval kihúzzuk szépen őket.
Az üveget befelé döntve ki tudjuk emelni, van kis járata neki a kilincs felől.
Most lehet kiszerelni a mechanikát. Három csavar tartja mindössze. Kicsavar, elektromos csati motorról le, kiszedhető máris. Egyből látszik, hogy rossz az egész:) Nekem legalábbis a bovdent félretekerte a csigán, meg volt szorulva. Vagyis szét kell szedni az egész mechanikát. Hát elbizonytalanodtam egyből. Motor le, három csavarral, félretesz. A csiga sajtolt a fémre. Megint elbizonytalanodás. Mindegy, sajtolást csavarhúzóval felfeszeget, csiga le, bovden le. Ki lehet alul is akasztani, én elvágtam, úgyis görbe volt rendesen. Jön a gondolkodás megint, hogyan volt ez összeszerelve, mert úgy még nem láttam. Első lépés: muszáj volt megnéznem a jobb oldalt, hogyan kell beakasztani a két bovdenvéget a rugókkal a műanyagba. Hát egymással szembe, rugókat összenyomva. Érdekes. Ez satus vagy kétemberes dolog. Ha ez megvan, felszerelhető a sínre. Egyszerűen fent, ahol keskenyebb a sín beakasztjuk a füleket, majd ráfordítjuk és rányomjuk. Kell egy kis határozottság hozzá. Ezután bovden alul-felül rá a vezetőkerekekre, majd a végeit a csigába beakaszt. Jön a trükk: magunk felé húzva tartjuk a csigát, hogy egy háromszög alakot formázzon a szerkezet és a kezünkben a csúcsa a csiga. Szépen feltekerjük a bovdent rá, egyformán, egyet alul egyet felül tekerve, a csigát nem forgatva! Az utolsó tekerésnél már eléggé feszül, majd beáll középre a dolog, ekkor legördítjük, majd visszanyomjuk a helyére. Így néz ki amikor kész:
Most a csiga közepét egy arra alkalmas dologgal visszaütögetjük, hogy a perem fogja a tengelyét. De enélkül a mozdulat nélkül is a helyén marad, mert a motor rátelepszik.Kész! Csati fel, próba. Ha automata felhúzós az ablak, illetve egyérintéses, akkor véghelyzet tanítás. Leenged, majd nyomva tart míg kattanik. Felhúz, nyomva tart míg kattanik. Ezután menni fog az egy érintés. Visszaszerelés értelemszerűen fordítva, szerkezet, üveg, vezetősín, majd ablakvezető gumi, esetleg újratanítás, kárpit. Nem kis összeget spóroltunk, és remekül töltöttük az időnket! :)

UPDATE 2010.Szept.

Nem mondtam az elején, akinek eltörött, az rendeljen ám mindkét oldalra! Én hármat is rendeltem. Ugyanis, ahogy éreztem is követte a másik oldal, annyiból jobb volt, hogy nem tekeredett fel, csak a műanyagot kellett cserélnem. A felső bovdenvég a rugóval már az ajtóborítás levétele után farkasszemet néz velünk úgyis, az alsót meg a mechanika leszerelése után kiakasztjuk. A törött ablaktartó műanyagot leszedjük, és kézbe vesszük az újat. Jöhet a két rugós szembeakasztós rész. Ezt kitapasztaltam már, egyedül is ment:) Először a felső bovdenvéget benyomjuk a helyére, kell kis zsír, úgy könnyebb. Satu is kell, és rongy a satupofák közé, ebbe fogjuk be a bovdent úgy, hogy feszítve legyen a rugó. Ezután beakasztjuk az alsót is.
Az összeszerelt szerkezet
Most már csak a sínre kell felpattintani a műanyagot. Erről készítettem kis videót is:
Ha sikerült, felül fel kell ugratni még a kerékre a bovdent. A keréken megvan a tojás alakú vájat ehhez! A tetőpontig kézzel is megy, azután rádugjuk a csatlakozót és a saját motorjával gyönyörűen felmegy a kerékre immár! Ezzel készen is vagyunk.
Összeszerelés után programozás, de ne kapjon senki agyérgörcsöt amikor az első felhúzásnál reccsen egy nagyot és hallod, hogy lepottyan egy darab a műanyagból! Ez megvolt mindkét oldalon, de csak most jöttem rá mitől! Az utángyártott darabnál nem gondoltak egy csavarra, ami a sínből kiáll, és levisz egy kicsit a műanyag aljából. Nincs jelentősége, előtte ki lehet vágni és akkor nem ájulunk el a kínlódás után rögtön. Tükörből tudtam csak lefényképezni, bal oldalt halványan látszik az aljas csavar:) Mellesleg érdekes egy konstrukció ez. Felhúzott ablaknál pengetni lehet a nem vékony bovdent. Eszméletlenül húzza a műanyagot.
Bal felől látszik a csavar ami kitör egy darabot a műanyagból
LinkekNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése